Paul Kloosterboer

patterns & possibilities in

Consulting & ChangeEvents

Voor de nieuwste ontwikkelingen volg mijn twitteraccount of check deze site.

Pop up Workshop
4 maart 2019

Macht & Onmacht: Hoe aantrekkelijk is een platte wereld?

Macht is een ingewikkeld begrip waar al snel een oordeel bij ontstaat. Onmacht is iets dat velen herkennen maar waarvan we eigenlijk niet goed snappen hoe het werkt. Tijd om dat eens verder te verkennen. En om na te gaan wat dat betekent voor leiderschap, lidmaatschap of adviseren. Hoe willen we gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid vormgeven? Kunnen we wel zonder verticale relaties? Hoe verbinden en organiseren we ons zonder in platte ideologieën terecht te komen?

Het Tijdschrift voor Begeleidingskunde besteedde deze zomer in een themanummer aandacht aan ‘Macht’. Met vier van de auteurs – Jaap van ’t Hek, Leike van Oss, Joost Kampen en Paul Kloosterboer – en met Durk Piet de Vries en Marco de Witte organiseert De Ambachtsschool op de middag van 4 maart 2019 deze bijzondere pop up. In de workshops kijken we met haakse blikken naar veranderen en organiseren en onderzoeken we met de deelnemers waar macht en onmacht om draaien.

macht

logo-2-kopie

Programma

  1. God en demon: de corrumperende kant van macht. Marco de Witte
  2. Gezaghebbend adviseren: de adviseur als bekwamere ander. Joost Kampen
  3. Macht en onmacht in de adviesrelatie. Paul Kloosterboer & Durk Piet de Vries
  4. Onmacht: wat eenzaam voelt blijkt ook maatschappelijk te zijn. Leike van Oss & Jaap van ’t Hek

Interesse?
De workshops vinden plaats op 4 maart, van 13.30 – 17.00 uur in Villa Jongerius in Utrecht. Voor uitgebreidere informatie, zie de website van de Ambachtsschool. Kijk in de kalender op 4 maart. Wil je je opgeven? Meld je aan via dit formulier. De kosten voor een workshop bedragen € 100,-. Omdat het een opleidingsactiviteit betreft, geldt het 0% btw-tarief.

Leiderschapsretraite op Gran Canaria
16-23 maart 2019

Koersverleggend Leiderschap

Deze bijzondere leergang gaat over de kunde en kunst van persoonlijk leiderschap. Je bereikt doorbraken in je organisatie en je omgeving vooral door je eigen koers te verleggen. Jouw leiderschap belichaamt de verandering die je ambieert. Door jezelf als onderdeel van je vraagstuk te zien, wordt je onderdeel van de oplossing!

Wat de leergang uniek maakt is de afwisseling tussen actieve, reflectieve en ontspanningsmomenten, zowel van het lichaam als van de geest. Van conceptuele kennis en reflectie tot diverse vormen van lichaamsbewustzijn, ontleend aan yoga, dans, acteren en (dagelijks) racefietsen. En dit alles op het eiland van de eeuwige lente: Gran Canaria.

dirk-van-raalte

Dirk van Raalte, programmaleider

System@work

constellatieErvaar de kracht van organisatie- en familieopstellingen

Je loopt al langer tegen iets aan en het lukt niet echt om dit te veranderen. Terwijl je dit wel graag wilt. Bijvoorbeeld:

‘Ik heb moeite stevig mijn leiderschaps- of adviesplek in te nemen’
‘Ik heb de neiging steeds harder te werken, als anderen het niet doen’
‘Structureel samenwerken vind ik lastig: vroeg of laat gaat het botsen’
‘Ik voel mij onvoldoende serieus genomen in mijn rol’
‘Ik leg de lat hoog voor mijzelf en voor anderen, misschien wel eens te hoog’
‘Ik voel me in bepaalde situaties bij bepaalde mensen soms zo klein worden’
‘Ik krijg altijd direct allerlei ideeën, maar vind het daardoor soms lastig m’n koers vast te houden’

Stappen zetten

Een organisatie- of familieopstelling kan je hierbij helpen. Met behulp van een opstelling zie je snel waar het ‘vast zit’. En je ervaart hoe je zelf een positief verschil kunt maken. Na de opstelling kun je daar direct mee aan de slag.

Lees ervaringen van deelnemers aan familie- en organisatieopstellingen op de site van Leanne Steeghs, een van de grondleggers van System@work.

Hoe werkt het?

Tijdens een opstelling nemen personen de plaats in van collega’s, familieleden of andere belangrijke systemische elementen die een rol spelen bij jouw vraag. Verborgen dynamieken worden op deze manier snel zichtbaar. Via een opstelling kijk je waar je normaal niet kijkt en vind je nieuwe mogelijkheden. Als je denkt dat dit iets voor je is, neem contact met me op, dan bespreken we je vraag en de mogelijkheden.

Met wie en wanneer?

System@work is een groep van 10 professionele en gecertificeerde organisatiebegeleiders. Sinds 2011 organiseren we deze tweemaandelijkse opstellingenavonden voor onze cliënten, opdrachtgevers en andere geïnteresseerden met een vraagstuk. We werken praktijkgericht en integreren de nieuwste inzichten. En uiteraard bieden we veiligheid en vertrouwelijkheid.

20 april, 8 juni, 7 september, 19 oktober, 7 november en 7 december zijn de opstellingenavonden die in 2017 gepland staan.

Meesterschap in Adviseren

banner-468x60-MIAD

De leergang Meesterschap in Adviseren richt zich op professionals die adviseren in en aan complexe en spanningsvolle organisatorische netwerken. De opleiding is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden. Docenten zijn gerenommeerde hoogleraren en praktijkprofessionals op het gebied van psychologie, economie, bedrijfskunde en biologie. De leergang geldt als onderdeel voor de academische titel Master of General Management (MGM).

Editie 5 start najaar 2018. Daarnaast wordt Meesterschap in Adviseren als maatwerk ontwikkeltraject in steeds wisselende gedaantes in company uitgevoerd.